Geen producten (0)

Leuk om te weten

De pitten, zaden, bonen en noten zijn heel verscheiden zowel qua vorm, grootte als kleur(nuance). De meest voorkomende is de palmpit. De kleurrijkste onder de zaden - pau brasil en huayruro - hebben een donkere of helderrode kleur. De boonachtigen zijn er in de kleuren wit, bruin, rood of zwart. De belangrijkste noot die wordt gebruikt is de kokosnoot waaruit ringetjes, wiebertjes of schijfjes worden gezaagd.

De materialen worden in diverse delen van de Braziliaanse Amazone verzameld door lokale bewoners, die de planten op hun duimpje kennen. Daarna worden ze in grote zakken naar de grote steden vervoerd, waar ze als kraal gereed gemaakt worden door experts die in de sloppenwijken wonen. 

Vooral palmpitten, die in diverse varianten voorkomen, alsmede de bast van kokosnoten, worden intensief geschuurd en geslepen. Bij een aantal pitten en bonen is het polijsten in een zandmolen al afdoende, de extra glans maakt ze meer geschikt als kraal. Het gaatjes boren is de laatste fase van het arbeidsproces en tegelijk ook de lastigste fase. Hiervoor zijn speciale machines in gebruik. 

 Op de foto's worden kraalvormen uitgesneden uit de bast van een kokosnoot. Daarnaast wordt een andere vorm geslepen (foto's Stichting Favela Brasil).

 

                                            

Goed om te weten

Wij betrekken de Amazonekralen van Stichting Favela Brasil, die nauw samenwerkt met lokale bewoners in de sloppenwijken van Forteleza en Manaus. De kralen worden van veelvoorkomende planten betrokken, zoals de palmpitten en de pau brasilzaden. Ook worden veel kralen gemaakt van de bast van de kokosnoot, die in grote getalen groeien.

Ecologisch verbouwen is nog niet mogelijk, maar wel worden de mateirialen met respect voor en kennis over de natuur verzameld door lokale bewoners van de Amazone. Dit doen zij al eeuwenlang, want er bestaat een lange traditie in het dragen van sieraden voor rituele dan wel decoratieve doeleinden.

Zowel de inheemse bevolking als de families in de sloppenwijken, hebben baat bij grotere afname. Hierdoor is het arbeidsproces verbeterd en zijn er meer families bij betrokken geraakt. Stichting Favela Brasil is de enige organisatie in Nederland, die uit Brazilië Amazonekralen importeert. Ter plekke werken zij met lokale tussenpersonen, die toezicht houden op het gehele proces.

De kralen zijn dus fair trade ingekocht. Ook in omringende landen van Brazilië zijn kleinschalige projecten aktief met de verwerking en export van Amazonekralen, met name Peru en Venezuela. 

Ecosieraden verwerkt in haar ontwerpen soms andere natuurkralen,zoals  hout, steen, keramiek, glas, hoorn en been. Enkele keren worden ook metalen (filigraan) kralen of hangers gebruikt als contrast.

foto links en rechts onder twee veelvoorkomende palmpitkralen en de rode pau brasil zaden in het midden